Alles wat je moet weten over de lelie

Lelies zullen schoonheid, geur en kleur brengen in uw tuin, Om vele jaren te genieten van deze prachtige bloemen, moeten ze wel op de juiste manier, en in het juiste milieu worden geplant. Op Bloemenbutler.nl vind je uitgebreide informatie over de lelie als snijbloem.

Kies een goed gedraineerde locatie met minstens een halve dag  zon. Als het er te schaduwrijk is, zullen de stengels zich strekken en neigen naar de zon; trompetlelies zijn het meest gevoelig  voor  schaduw. Lelies houden van volle zon, zolang de bollen maar diep genoeg zijn om koel te houden wanneer de temperaturen stijgen.

Lelies, zoals de Madonna lelie (Lilium candidum), en de Turkse lelie (Lilium matagon verkiezen schaduwrijke plaatsen en kalksteen bodem.  Ze zijn een beetje pretentieus wanneer het gaat  om de groeiomstandigheden. Maar, bijvoorbeeld, Black Beauty Lily Vinden wij een van de beste lelie soorten om te telen in een tuin.

Bij het planten, van de  Black Beauty Lily moet elke bol omgeven zijn met een beetje scherpzand zowel onder als boven de bol , om o.a. slakken weg te houden en overmatige nattigheid te absorberen. Black Beauty Lily moet 15cm diep worden geplant. Ze staan het mooist in de tuin als ze  in groepjes van 3, 6 of 12 zijn geplant(45cm uit elkaar). Planttijd is december tot april.

Lelies in de tuin planten

Veel van lelie soorten gedijen goed in  gewone tuingrond, maar de aarde moet goed losgemaakt worden en ook goed  gedraineerd zijn.  Als je de bloeiperiode in gedachten houdt, kunt je lelies combineren met andere soorten bloeiende planten, zoals de Aster (Aster amellus) of (Salvia nemorosa). De lelie houdt ervan te worden vergezeld door andere bloemen. Ze zijn er in allerlei kleuren, van sereen wit tot prachtige roze bloemen.

Soorten lelies

De Aziatische lelie hybriden staan sinds juni of juli in bloei en Oosterse Lelies bloeien in de zomer, augustus tot september.  De  lelie voelt zich goed in een permanent vochtige milieu. Daarom planten we bloemen rond lelies om de vochtigheid van de bodem te behouden. Zoals de volgende bloeiende planten: Gypsophila repens, (Lamium maculatum), (Thymus praecox), (Campanula portenschlagiana) etc.

De optimale plantperiode voor leliebollen is in de lente of de herfst. De meeste lelies moeten worden geplant in het vroege voorjaar, net nadat je ze hebt gekocht, in een goed gedraineerde grond. In de winter moet u de lelie wortels beschermen, ze mulchen met een  laag van veel bladeren en dennennaalden.

oranje lelie kopen

De meest eenvoudige vermeerderingsmethode is de natuurlijke verdeling van de leliebollen, nadat ze zijn gehaald uit de grond. Na 15-20 dagen de verdeelde bollen gehouden te hebben , kunnen ze ze opnieuw geplant worden in de tuin.

In combinatie met een vijver

U kunt ook een vijver installeren in uw tuin. Die vijver kan behalve dat hij mooi is, ook functioneel zijn. Een waterpartij kan het centrale middelpunt van een tuin worden en het kan er geweldig uitzien in kleine tuinen, alsmede grote bedrijven. Teel er b.v. waterlelies en vijverplanten in. U kunt kiezen uit een grote vijver of een klein rond bad als een vat. U kunt zelfs een natuurlijk ogende stroom aanleggen, omringd met varens en wilgen. De mogelijkheden voor het maken van waterpartijen zijn eindeloos en het is afhankelijk van uw stijl van de tuin welke u kiest.

Zodra uw vijver op zijn plaats is, is het tijd om een variatie waterlelies en vijver planten  uit te kiezen. Er zijn letterlijk honderden om uit te kiezen. De top vijf meest populaire vijverplanten zijn:

  1. Nymphea – Waterlelies
  2. Iris versicolor
  3. Nuphar lutea
  4. Gunnera manicata
  5. Caltha palustris

Er zijn vier hoofdgroepen van vijverplanten: diepwater planten, drijvende planten, oeverplanten en onderwaterplanten. De beste tijd om planten toe te voegen aan uw vijver is in het voorjaar en de vroege zomer. Voor de beste groei, voordat de koude lucht binnenkomt.

Libellen en vliegen, en ook kikkers zullen zich thuis voelen in en om uw vijver. Denk er over na om een paar goud vissen of Japanse Koi karpers in uw vijver te hebben, ze zullen zeker goed gedijen in een tuinvijver die goed is verzorgd met  planten en lelies.

Voordelen van waterlelies

Waterlelies hebben veel voordelen voor de levende wezens in de vijver, behalve dat de waterlelies  een goede schuilplaats voor de vissen en kikkers zijn, vangen ze het  teveel aan zonlicht op, dat gevaar voor uw vissen kan veroorzaken. Naast de verfraaiing van uw vijver, kunnen ze ook visafval in heilzame voedingsstoffen veranderen, bepaalde nuttige stoffen, absorberen , het water  filtreren en  algen verwijderen.

Dit vind je misschien ook leuk...