De mooiste rouwkrans samenstellen

Bloemen bij een laatste afscheid kunnen troost bieden. Het is een laatste groet. Nabestaanden kunnen zelf kiezen of ze bloemen bij de uitvaart willen, of niet. Het is een persoonlijke keuze. Soms wordt aan mensen die ook afscheid willen nemen gevraagd of ze bloemen of een roos willen meenemen. In dit artikel geven we wat meer informatie over het samenstellen van rouwkransen.

Kist

Op de kist worden meestal de bloemstukken en kransen gelegd van de direct nabestaanden. Andere bloemen worden tijdens de uitvaartplechtigheid vaak om de kist heen gezet.

Vrijwel alle bloemen kunnen in een rouwkrans verwerkt worden. Hierdoor kan een heel persoonlijke keuze gemaakt worden. Rouwbloemstukken zijn er in verschillende stijlen. Er kan gekozen worden voor een rouwboeket in een vaas, een rouwkrans een ronde biedermeier of een langwerpig rouwstuk of arrangement.

Kransen

Een rouwkrans is een traditionele vorm van een rouwarrangement. Het is bloemstuk met, meestal verschillende soorten, bloemen die in allerlei soorten en maten te krijgen is. Gekozen kan worden voor een ronde krans of bijvoorbeeld voor een hartvorm. Bij rouwkransen worden vaak linten met teksten toegevoegd. De rouwkrans kan zowel op de kist worden gelegd alsook in een houder naast de kist worden neergezet.

Bloemen

Belangrijk is om bloemen te kiezen die passen bij de overledene. Voor wie wil kan hierbij ook gekeken worden naar de betekenis van bloemen. Aronskelken bijvoorbeeld richten hun bloem omhoog naar de hemel en Maria. Een Amaryllis en Anthurium staan voor schoonheid. Chrysanten staan symbool voor dank en voor de herfst en Kersenbloemen voor de lente. Onschuld wordt verwoord door Lelies. Lelietjes van dalen worden in de christelijke traditie gezien als brenger van heil en een Viooltje staat voor nederigheid. Jasmijn is een symbool voor vriendschap. De bloem met de meeste betekenissen is de Roos: liefde, schoonheid en de vergankelijkheid van leven. Vergeet-mij-nietjes zijn er overigens voor ware liefde.

Kleuren

Ook kleuren hebben betekenis: Wit is de kleur van onschuld en eenvoud, paars staat voor rouw en ingetogenheid. Roze staat voor zachtheid, maar ook voor tederheid. Licht en energie wordt verwoord door de kleur geel, oranje staat voor warmte en kracht. Rood is vanzelfsprekend liefde, maar ook lijden en hartstocht.

Gevoel

Mogelijk neemt u de betekenis van kleuren en bloemen mee in de keuze voor een rouwkrans. Maar hoe bijzonder de wetenswaardigheden misschien ook zijn, uw eigen gevoel is bij de keuze van bloemen en kleur altijd het belangrijkste. Bloemen mogen na de uitvaart achterblijven op de begraafplaats of het uitvaartcentrum. U mag de bloemen ook meenemen naar huis of bij een gedenkplaats leggen.

Wishflowers

Dit vind je misschien ook leuk...