De perfecte klimplant voor jouw tuin
Iedere tuin is anders. Er zijn de zogenoemde “postzegeltuintjes” die je voornamelijk in de binnenstad ziet. Deze tuintjes zijn vaak niet groter dan een paar vierkante meter. Een ander uiterste zijn de enorme uitgestrekte tuinen die je vaak bij landhuizen ziet. Naast deze verschillen in omvang hebben alle tuinen één met elkaar gemeen: ze zijn voorzien van tuinplanten. Of specifieker nog: bijna alle tuinen lenen zich uitstekend voor een klimplant.
Wat maakt klimplanten zo ideaal?
Waarom zijn klimplanten nu zo geschikt voor een tuin? De belangrijkste reden is dat er slechts een beperkte hoeveelheid oppervlakte grond nodig is om een zeer grote klimplant te kunnen laten groeien. Net zoals bij iedere andere plant zitten de wortels onder de grond. Maar in tegenstelling tot andere tuinplanten gaan klimmers omhoog. Ze hebben dus geen grote oppervlakte aan grond nodig om groot te worden. Natuurlijk heb je wel iets nodig om ze tegen op te laten klimmen.
De plant laten klimmen
Het belangrijkste om aan te denken bij het planten van een klimplant is waar je hem tegenaan laat groeien. Sommige klimplanten zijn geschikt om in een pot te houden, maar de meesten hebben toch echt een plekje in de volle grond nodig. Als ze eenmaal groot zijn geworden is het lastig ze nog te verplaatsen, dus denk goed na over de standplaats.
Sommige soorten hebben ondersteuning nodig bij het klimmen. Je kunt dan het beste kiezen voor een pergola, schutting of speciaal klimrek. Zo’n klimrek schroef je vaak tegen een stenen (buiten)muur. Aan al deze objecten kun je de klimplant gemakkelijk geleiden met wat ijzerdraad. Er is ook speciaal draad verkrijgbaar voor het geleiden van klimplanten.
Een bekende klimplant die niet zelfstandig kan klimmen is de klimroos. Deze heeft dus een rekje nodig. Daarnaast zijn er ook soorten die zichzelf vast zetten aan de ondergrond. Voor deze klimplanten is iedere ondergrond geschikt, bijvoorbeeld een kale muur. Het is wel goed om op te merken dat deze planten zich echt vastzuigen aan de ondergrond. Het is dan ook lastig om ze nog te verwijderen. Na het verwijderen blijft er regelmatig schade aan de muur achter.
Waar moet je verder op letten?
Nu weet je waar je op moet letten bij het kiezen van de standplaats en het begeleiden van de klimplant. Er zijn nog een aantal punten die je in overweging moet nemen bij het kiezen van een soort:
- Ga je voor een bloeiende soort of juist niet? Een mooie soort die uitbundig bloeit is bijvoorbeeld de Lonicera (Kamperfoelie).
- Daarnaast is het goed je te beseffen dat veel klimplanten hun blad verliezen in de herfst. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar is wel goed om rekening mee te houden. Als je de klimplant op een prominente plek voor het raam zet, weet dan dat sommige soorten de volledige winter kaal zijn.
Recente reacties