De tuin winterklaar maken

Nu de zomer langzaam voorbij is en de dagen korter gaan worden, is het belangrijk om de tuin winterklaar te maken. Met name de maand oktober is de perfecte tijd om dit te doen en ervoor te zorgen dat je volgend jaar weer optimaal plezier kunt hebben van je tuin. In deze periode is de temperatuur over het algemeen nog erg aangenaam om tuin onderhoud te plegen en ervoor te zorgen dat je tuin voorbereid is op de komende wintermaanden.

Hoe ga je te werk?

 Hoewel je waarschijnlijk in de zomer de planten ook al verzorgt door de dode bloemetjes en blaadjes te verwijderen, is dit nu zeker belangrijk.De meeste bloemen zijn nu wel uitgebloeid dus knip deze af. En ook stengels die afgestorven zijn,kunnen verwijderd worden. Maar laat de rest van de bladeren wel gewoon zitten. Die zorgen voor bescherming tegen sneeuw en vorst.

Ook de meeste eenjarige planten zijn nu uitgebloeid. Haal deze met wortel en al uit de grond om te voorkomen dat de wortels gaan rotten door veel regen en vorst. Door het verwijderen van deze planten heb je waarschijnlijk lege plekken her en der in je tuin gecreëerd. Ideale plekjes om voorjaarsbollen in te planten of winterheide neer te zetten.

Rozen hebben wat extra aandacht nodig. In het najaar kun je ze tot ongeveer 40 cm boven de grond afknippen. Door ze tot op deze hoogte terug te snoeien is de struik minder gevoelig voor wind en als je dan ook nog al het blad verwijderd om te voorkomen dat deze vol gaat zitten met schimmels, heb je volgend jaar weer enorm veel plezier van je rozenstruiken.

Het is nu ook de tijd om je grasveld je voor de laatste keer te maaien.Doordat de temperatuur omlaag gaat, zal het gras niet meer zo snel groeien. Al het gemaaide gras weg harken om ervoor te zorgen dat het gras wel voldoende licht krijgt in de winter om te voorkomen dat het geel gaat worden. Ook afgevallen bladeren van bomen regelmatig van je gazonnetje verwijderen.

Nu de tuin winter klaar is gemaakt en het meeste tuin onderhoud voor de komende maanden is gedaan, kun je je nu gaan richten op de tuintrends van volgend jaar om in het voorjaar al je gemaakte plannen voor je tuin te kunnen gaan uitvoeren in een tuin die daar klaar voor is!

Dit vind je misschien ook leuk...