Deze planten mag je paard niet eten

Steeds meer paarden gaan dood, zonder dat de eigenaren het door hebben. Zo overlijden tientallen paarden door de giftige esdoorn. De ontkiemde zaden zijn zo giftig, dat 70 procent van de paarden die het eten hieraan overlijdt. De paarden die de zaden eten gaan moeilijker ademen en kunnen niet meer op eigen benen staan. Nadat dit nieuws in april naar buiten is gebracht denk je wellicht: welke planten mag mijn paard nog meer niet eten? In dit artikel staan daarom enkele planten die je paard absoluut niet moet eten! Op Minihorseshop vind je meer spullen om je paarden goed te verzorgen.

Een paard eet normaal gesproken geen bladeren

Normaal gesproken behoren bladeren en takken niet tot het voedselpakket van een paard. Je paard merkt dat bepaalde bladeren een scherpe smaak hebben en zal het bij voorkeur mijden. Als er echter weinig voedsel is zal je paard toch de bladeren eten. In de zomer doen paarden dit dus eerder.

Gedroogde bladeren verliezen door de droogte hun scherpe smaak, waardoor paarden er eerder naar grijpen.

Bomen en struiken die paarden beter kunnen mijden

Paarden kunnen maar beter de taxus en buxus mijden. De giftige stof in de taxus zit overal. In de taxus zit namelijk taxine, wat een verlammende werking heeft op het hart van de paard.

De buxus lijkt onschuldig, maar in de plant zit buxine die het centrale zenuwstelsel aantast. Een paar happen van de heg nemen is vaak al dodelijk. Buxine zorgt voor heftige beven en gaat je paard ongecontroleerd lopen.

Tot slot de jacobskruiskruid: in de gele kruid zit alkaloïden, wat de lever van je paard behoorlijk kan schaden. Bij een grote inname leidt dit tot een leverontsteking. Je paard wordt slomer en zijn ademhaling onrustiger.

Tips om een vergiftiging te voorkomen

Staat in de wei wel een giftige plant? Controleer uiteraard zelf of er bijvoorbeeld jacobskruiskruid is de wei staat. Indien het droog in de wei is is het slim om je paard extra te voeren, want anders gaan ze alternatieve (giftige) dingen eten. Heb je tot slot een esdoorn in het land? Sluit het gebied dan goed af met schrikdraad. Op Minihorsehop vind je ook de benodigde paardenspullen. Zo bespaar je een hoop leed!

Dit vind je misschien ook leuk...