Een haag maken met Ilex crenata

Een haag maken met Ilex crenata

Een wintergroene haag maken voor de tuin? De heester Ilex crenata is daar een uitstekende keuze voor. Deze Japanse Hulst heeft fijne, frisgroene blaadjes, een mooie vertakking en is vrij goed in vorm te scheren en te snoeien. Doordat hij vrijwel ongevoelig is voor aantasting door de buxusmot, is het ook een zeer goede buxusvervanger. Verder groeit de Ilex crenata na aanplant redelijk vlot, dat betekent dat je al snel een mooie, volwassen haag als resultaat hebt.

Soorten Ilex crenata

De Ilex Crenata heeft in tegenstelling tot de gewone hulst geen scherpe blaadjes. Hij bloeit rond mei met kleine witte bloemetjes, gevolgd door niet eetbare donkere besjes. Van de Ilex crenata zijn er verschillende soorten verkrijgbaar. Ze verschillen een in vorm en uitstraling van het blad. De een heeft wat meer bollere blaadjes, zoals de ‘Convexa’ of een net wat lichtgroenere kleur, zoals de ‘Golden Gem’. Voor het gebruik als haag zijn de Ilex crenata ‘Green Hedge’ en Ilex crenata ‘Caroline Upright’ weer een een goede keuze. Ook voor vormsnoei in bollen en andere vormen zijn dit goede wintergroene heesters. Elke soort heeft weer een andere groeisnelheid en groeiwijze, dus wil je een grote haag, brede haag of laagblijvende haag, bekijk dan nauwkeurig de specificaties per soort.

Aanplanten Ilex crenata

In principe werkt het aanplanten van de Ilex crenata net zoals de buxus. De heester staat graag op een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats, maar houdt wel van een lichtzure grond. Dat betekent dat bij het aanplanten wat tuinturf door de grond mengen is aan te bevelen.

Haag planten

Voor een mooie, dichte haag adviseren we 7 heesters per strekkende meter te planten. Dat kan in een enkele rij, maar wil je een dichtere en bredere haag, plant dan een dubbele of driedubbele rij, waarbij de planten om en om worden geplant.

– Maak de plantgeul ca. 30cm breed en 40cm diep, afhankelijk van de kluit van de heester.

– Meng de uitgehaalde grond met tuinturf en het liefst ook een organische bodemverbeteraar.

– Zet dan eerst de planten in de geul en verdeel ze, zodat de afstanden tussen de heesters ongeveer gelijk zijn.

– Gooi daarna de geul dicht met de uitgehaalde, gemengde grond, druk goed aan en bewater de geul.

– Verder moet de grond de eerste periode goed vochtig worden gehouden zodat het wortelgestel niet uitdroogt.

Snoeien Ilex crenata

In de regel wordt de Ilex crenata 2x tot 3x per jaar gesnoeid (juni, augustus, oktober) voor een mooie haag. In juni wordt hij dan wat dieper gesnoeid zodat de heester zich mooi kan verjongen. Bij de volgende snoeibeurten haal je alleen de uitlopers weg. De Ilex crenata kan – in tegenstelling tot de buxus – ook prima in de zon worden gesnoeid. Bekijk de website voor ilex crenata hagen.

Dit vind je misschien ook leuk...