Een vlinderstruik snoeien: een paar handige tips

Een vlinderstruik, ook wel bekend als Buddleja, is een prachtige plant, die voor veel kleur zal zorgen in jouw tuin. De struik heeft zijn naam te danken aan het feit dat veel vlinders deze plant komen bezoeken. Hierdoor kunt u op een mooie zomerdag dus genieten van de prachtige vlinders die op jouw vlinderstruik afkomen.

Om optimaal te kunnen genieten van een vlinderstruik, is het belangrijk dat je de vlinderstruik goed snoeit en onderhoudt. Daarom geeft dit artikel jou een aantal handige tips, waardoor een vlinderstruik snoeien makkelijk wordt én jij een of meerdere prachtige vlinderstruiken in de tuin hebt staan.

Gebruik een snoeitang met een platte onderkant

Het snoeien van een vlinderstruik kun je het beste doen door gebruik te maken van een snoeitang met een platte onderkant. Door gebruik te maken van een snoeitang met een platte onderkant zorg je ervoor dat de stelen niet dicht worden gedrukt. Hierdoor zal je de takken van de vlinderstruik minder beschadigen en zal jouw vlinderstruik beter kunnen groeien.

Wanneer jouw vlinderstruik dikke takken heeft, dan wil je gebruik maken van een takkenzaag of een takkenschaar. Bij hele dikke takken wil je gelieve een takkenzaag gebruiken om zo de takken gemakkelijk te verwijderen. Maak het voor jezelf nog gemakkelijker door gebruik te maken van een elektrische takkenzaag.

Snoei in het voorjaar

Naast het juiste gereedschap te gebruiken, is het ook belangrijk dat je op het juiste moment de vlinderstruik snoeit. Door de vlinderstruik elk voorjaar te snoeien, zal jouw vlinderstruik ieder jaar bloemen geven. Het liefst wil je wachten tot begin april, aangezien de strenge vorst dan voorbij zal zijn. Vorst kan namelijk schade toebrengen aan jouw prachtige vlinderstruik en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Wanneer je jouw vlinderstruik in het voorjaar snoeit, dan kun je de takken rustig 30 à 40 centimeter boven de grond snoeien. De vlinderstruik zal immers altijd weer mooi in de hoogte gaan groeien en bloemen geven.

Snoei een jaar niet  

Naast elk voorjaar de vlinderstruik snoeien, heeft u ook de mogelijkheid om de vlinderstruik een heel jaar niet te snoeien. Hierdoor zul je in het voorjaar veel eerder prachtige bloemen hebben. Dit betekent echter niet dat je de vlinderstruik nooit meer moet snoeien. Als je de vlinderstruik nooit weer snoeit, dan zal de vlinderstruik al snel genoeg weinig tot geen mooie bloemen geven.

Er is echter ook een vlinderstruik die je verplicht elk jaar moet terugsnoeien. Dat is de Buddleja alternifolia. Deze vlinderstruik bloeit alleen op meerjarig hout en dient na de bloei teruggesnoeid te worden. Licht terugsnoeien is al meer dan genoeg om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door kan genieten van de prachtige vlinderstruik.

 

Dit vind je misschien ook leuk...