Handige info over de prachtige rode beuk

De meeste beuken zijn inheemse bomen in veel delen van Europa. Een beuk die vrijstaand is kan met gemak ruim dertig meter worden. De rode beuk dankt zijn naam aan de prachtige rode bladeren. Deze rode bladeren kunnen overigens ook paarsachtig zijn. Vooral in het voorjaar is de rode beuk prachtig. De rode bladeren verkleuren gedurende het jaar. In de herfst zijn de bladeren van de rode beuk geel of oranje. In de winter blijven de meeste bladeren aan de takken zitten. De beuk is slechts een tweetal weken kaal.

Omdat een beuk ondoorzichtig is, is deze uitermate geschikt als haagplant. Onder vogels is het bovendien een populaire boom, omdat ze zich hier goed kunnen nestelen. In het najaar kun je in de boom allerlei beukennootjes aantreffen. Bij een beuk krijgt onder beplanting weinig kans, omdat de beuk veel wortels heeft. Wel is het goed om te kijken naar de ondergrond. Een rode beuk houdt niet van een ondergrond dat nat is. De beuk kan niet tegen een bodem dat telkens een wisselende grondwaterstand heeft.

Rode beukenhaag snoeien

Een rode beukenhaag is een aanwinst voor iedere tuin. Zoals aangegeven zal de rode beukenhaag zijn bladeren in de winter behouden. Dat is meteen ook de reden waarom veel mensen voor deze haagplant kiezen. Het zorgt tijdens de wintermaanden dus voor enige privacy. De stam is glad grijs. Wel kan de oude bast beschadigd raden bij blootstelling aan een fel schijnende zon. Het is dus niet aan te raden om tijdens warme dagen / de zomer flink te gaan snoeien. Het snoeien van een rode beuk kan daarom het beste in het vroege voorjaar worden gedaan.

Kopen van een rode beuk

Bij de meeste tuincentra kun je terecht voor het aanschaffen van een rode beuk maar ook bij tuinplantenwinkel. Veel ben je in de regel niet kwijt. Tenminste, als je voor een kleine rode beuk kiest. Hoe hoger de plant, des te meer geld je kwijt bent. Het voordeel is dat een rode beuk een snel groeiende boom / haag is, waardoor je snel een prachtige boom of haag zult hebben..

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *