Hoe voorkom je droogt in je tuin?

De zomer is alweer bijna voorbij en dit jaar hebben we gelukkig geen hittegolf gehad. Toch is er een kans dat september wel warm kan worden en moet je oppassen dat je tuin niet uitdroogt. Straks gebeurt weer hetzelfde zoals in de zomers van vorige jaren en dat willen we niet. Misschien kwam je terug van vakantie vorige zomer en dan was je tuin helemaal geel en bruin. Al ga je misschien niet op vakantie in september, het is toch fijn om te weten hoe je voorkomt dat je tuin uitdroogt. Hier zijn een paar tips te vinden over hoe je dit kan doen. Je kunt natuurlijk ook hoveniers, zoals W&W Tuinen inschakelen voor meer advies.

Plant een boom

Een boom geeft schaduw waardoor de grond eronder veel minder snel zal uitdrogen. Dit scheelt wel zo’n 10 graden. Plant het liefst een boom van hier met een goede diepe penwortel. Denk aan een eik of esdoorn. Deze soorten bomen halen vocht uit het diepere grondwater, zodat er voldoende water overblijft voor het gras dat veel meer aan de oppervlakte wortelt. Vroeger maakten mensen zonwering door de bomen zo te snoeien dat de zon niet op de boerderij scheen. Hiervoor kunnen verschillende bomen worden gebruikt, zoals een peer of kers. Als je geen boom wilt planten, dan kun je een muur of een afdak bouwen waar klimmers overheen kunnen groeien.

De bodem bedekken

Om ervoor te zorgen dat de bodem niet uitdroogt, kun je een laag compost of maaisel op de kale grond te strooien. Spitten is niet nodig, want dat droogt de bodem alleen maar uit. Bovendien kan je er ook een bodembedekker laten groeien of wat tuinafval tussen je planten laten liggen. Als je de takjes en bladeren fijn knipt, dan doen de wormen, pissebedden en andere opruimers de rest. Onkruid krijgt zo ook minder kans. Voor roodborst, merels en heggenmus is zo’n strooisellaag een gedekte tafel vol lekkere insecten en spinnetjes. Meer advies en informatie kan worden gevonden bij hovenier Oostvoorne.

Dit vind je misschien ook leuk...