Ilex crenata

Ilex crenata: onopvallende maar praktische heester   

De buxus is een zeer geliefde plant in de Nederlandse tuinen. Als tuinafscheiding, of als bol op terras, balkon of bij de voordeur. Het nadeel is dat een buxus regelmatig gesnoeid moet worden, en dat deze plant last kan krijgen van een schimmel, de zogenaamde buxusziekte. Gelukkig is er een goede vervanger: de Ilex crenata.

Geen buxusziekte
De Ilex crenata, afkomstig uit Japan en Korea, lijkt veel op de buxus. Maar er zijn ook verschillen. Zo heeft de Ilex Crenata – ofwel Japanse hulst – felgroene gekartelde blaadjes, die wel wat overeenkomsten vertonen met hulst. De plant kan eveneens als haag gebruikt worden, maar dan wel voor lage, formele hagen. Verder is de Ilex crenata zeer winterhard. Ook is hij niet bevattelijk voor de buxusziekte. Een ander voordeel is dat hij slechts eens per jaar gesnoeid hoeft te worden. De Ilex crenata is net als andere heesters groen in de winter.

 

Onopvallende plant
De Ilex crenata heeft klein, groen blad en bloeit onopvallend. Sommige mensen vinden dat saai. Maar deze boom heeft juist als kwaliteit dat hij de structuur in de tuin ondersteunt. In ontwerpen voor een Japanse tuin wordt deze plant dan ook veelvuldig gebruikt. Verder houden veel mensen de Ilex crenata als bonsaiboompje, omdat hij zo langzaam groeit. De Ilex crenata krijgt in de zomer onopvallende witte bloempjes. In de herfst komen er kleine zwarte bessen aan.

Ilex crenata

 

 

Ilex crenata onderhouden

De Ilex crenata houdt van goed doorlatende grond. Deze plant heeft weinig zon nodig en kan dus ook prima worden geplant onder hoge struiken of bomen, of op een plek met veel schaduw. Zorg dan wel dat je de plant daarna zo min mogelijk verplaatst. Snoeien kun je het beste laat in het voorjaar doen. Deze plant groeit zo’n 15 tot 30 centimeter per jaar en wordt uiteindelijk ongeveer 1 meter hoog.

Meer info op http://tuinplantenbomen.tumblr.com/ of via iseomedia.com

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *