Je tuin gezond houden met een beregeningsinstallatie

Droge zomers kunnen heerlijk zijn voor mensen die graag buiten zijn, maar voor de planten kan het heel vervelend zijn. Zeker als je een tuin hebt die je graag gezond houdt, is het belangrijk dat er voldoende water aanwezig is om die planten van voldoende voeding te voorzien. Om er zeker van te zijn dat je tuin echt in topconditie blijft, kan je een beregeningsinstallatie aanleggen. Dan weet je zeker dat de droge zomers geen probleem zullen zijn.

Water uit een natuurlijke bron

Beregeningspompen kunnen water uit natuurlijke bronnen halen en dit vervolgens verdelen over de beregeningsinstallatie. Deze natuurlijke waterbronnen kunnen oppervlaktewater zijn, maar ook grondwater. Oppervlaktewater zijn bronnen in de vorm van een sloot, een meer of een riviertje, terwijl grondwater echt diep in de grond zit en naar boven gepompt wordt. Om dit te bereiken, zal je moeten beginnen met een bronboring. Bronboringen zorgen ervoor dat het grondwater bereikt wordt, waarna de pomp aan het werk gezet kan worden om het naar boven te halen. Deze pompen komen in allerlei variaties, omdat er immers veel verschillende wensen zijn van de klanten. De een zoekt een pomp die gewoon wat water voor een relatief kleine tuin omhoog kan halen, terwijl de ander juist een agrarische toepassing heeft, waar veel meer kracht bij komt kijken. Het is dan ook belangrijk om goede research te doen bij het zoeken naar de juiste pomp, omdat het zonde zou zijn als je een overdreven sterke, of juist veel te zwakke pomp in huis haalt.

Sproeiers in allerlei variaties

Van de pomp naar de sproeier en van de sproeier naar de plant, zo zit het een beetje in elkaar met de beregeningsinstallaties. En net zoals bij de pompen, komen ook de sproeiers in een ruime en diverse selectie. Ook hier kan je kiezen uit bijzonder krachtige sproeiers, of juist sproeiers die een wat minder groot bereik hebben. Er zijn ook sproeiers die je vrijwel nooit ziet, behalve als ze even hun kop opsteken om de planten van water te voorzien. 

Alles volautomatisch?

Een beregeningsinstallatie kan handmatig bediend worden, maar wie liever helemaal geen omkijken naar de installatie heeft, kan tegenwoordig heel ver gaan in het automatiseren van het proces. Beregeningscomputers zijn gemaakt om alle zorgen weg te nemen en worden steeds slimmer. Ze kunnen bijvoorbeeld rekening houden met de weersvoorspellingen, zodat ze juist niet gaan sproeien als er regen wordt verwacht. Ook is het mogelijk om ze aan te passen op de windkracht en -richting. Tegen de wind in sproeien is immers een stuk lastiger dan met de wind mee. Beregeningscomputers zijn de ideale aanvullingen op menig beregeningsinstallatie, omdat ze het leven zoveel makkelijker maken. Je kan bijzonder veel instellen, zodat je eigenlijk alleen maar achterover hoeft te leunen en te genieten van het mooie weer. En dat is precies waarvoor die installatie bedoeld is: geen zorgen, gewoon genieten van een bloeiende en groeiende tuin, die ervoor zorgt dat je altijd met plezier buiten zit.

Dit vind je misschien ook leuk...