Kerstbomen toppen

Kan ik mijn kerstboom toppen?

Je hebt net een mooie kerstboom gekocht, maar komt er thuis achter dat hij eigenlijk te groot is voor je huis, zeker als je ook nog een piek wil plaatsen in de boom is dat niet handig. Je bent van plan om de boom later in de tuin te zetten en vraagt je nu af of je de top er wel uit kan knippen. Het antwoord is ‘Ja’, maar je moet wel rekening houden met een paar dingen. Lees het hier.

Wanneer een kerstboom toppen

Er zijn meerdere redenen waarom je een kerstboom zou willen toppen. Bijvoorbeeld:

➔  Als je de boom net gekocht hebt – Is je kerstboom toch te groot voor jouw huis dan kun je ervoor kiezen om de top korter te maken zodat je boom mooi staat in je huis.

➔  Als je de boom geplant hebt – Heb je er na de kerst voor gekozen om de boom in de tuin te zetten dan gebeurt het vaak dat er meerdere toppen in komen. Je kunt dan zonder problemen een van de toppen eruit knippen.

Let op! Je mag niet meer dan 30 tot 40 cm uit de top knippen.

Welke kerstboom in de tuin

Het klinkt natuurlijk fantastisch, je eigen kerstboom die in je eigen tuin groeit, maar dat is iets makkelijker gezegd dan gedaan. Veel kerstbomen zijn namelijk niet geschikt om nogmaals in de tuin te planten. De laatste jaren is de Nordmann kerstboom bijvoorbeeld een van de meest populaire kerstbomen, maar de kans dat die het overleeft in de tuin is bijna nihil.

Beste boom voor herplanten

Je kunt het beste kiezen voor een Omorika, door zijn fijne wortels heeft die de meeste overlevingskansen. Deze boom kan onder ideale omstandigheden wel 20 tot 30 meter groot worden. Maar maak je geen zorgen, het zal jaren duren voordat de boom zo groot wordt en bovendien heb je er veel ruimte voor nodig.

Waar op letten bij aanschaf kerstboom

Ben je van plan om de kerstboom na de kerst in de tuin te plaatsen dan is het belangrijk om hier bij de aanschaf van de boom al rekening mee te houden. Niet alleen is het soort boom belangrijk, maar ook de volgende dingen:

➢  Boom met een kluit kopen. Het is zelfs beter als de boom gekweekt is in een grote pot of teil.

➢  Koop een kleine boom. Kleine bomen hebben meer overlevingskansen in de tuin.

➢  Laat de boom acclimatiseren. Als het buiten koud is raden we aan om de boom eerst een tijdje in een schuur te zetten waar het iets kouder is dan binnen, maar niet zo koud als buiten.

➢  Voldoende water. Zorg dat je de kerstboom heel veel water geeft.

Dit vind je misschien ook leuk...