Pak jij de fiets naar je werk?

Pak jij iedere ochtend de fiets naar je werk, of stap je liever in de auto? Beide keuzes hebben zo hun voordelen en nadelen, zowel voor jou als voor het milieu.

Achteraan sluiten graag

Heel veel mensen vertrekken iedere dag met de auto naar hun werk. En dat zie je, zo tijdens de spitstijden. Op vrijwel alle grote wegen komen dagelijks files voor, waardoor veel automobilisten dagelijks het gevoel hebben dat zij op weg naar hun werk weer achteraan moeten aansluiten.

Zonde van je tijd, en zonde van alle extra brandstof die in die files wordt verbrand. Er lopen dan ook volop initiatieven om de spits te mijden. Door extra vroeg of juist laat te beginnen op je werk, of door iedere dag bijvoorbeeld de eerste of laatste uurtjes thuis te werken, stap je in de auto op momenten dat niet heel Nederland dat doet. Op die manier kan de druktes tijdens de spits minder groot worden, en daar wordt uiteindelijk iedereen blijer van.

Natuurlijk is dit niet voor iedereen een optie, er zijn nu eenmaal genoeg beroepen waarbij je niet even wat eerder of later kunt beginnen, of thuis een deel van je werk kan doen. Toch betekent dat niet altijd dat je geen enkele andere keuze hebt dan iedere dag maar weer tijdens het spitsuur in de auto te stappen en in de file te gaan staan.

Pak eens de fiets

Werk je dichtbij je huis, dan ben je misschien wel gewend om regelmatig de fiets te pakken. Voor veel mensen geldt echter dat als ze naar hun zin wat al te lang moeten fietsen, laten we zeggen langer dan een kwartier, of het wat koud of nat is buiten, ze toch liever in de auto stappen.

Tegen die weersomstandigheden kun je je gemakkelijk kleden, dus dit zou geen reden hoeven zijn om de fiets te laten staan. En ook de afstand wordt met de opkomst van de elektrische fiets steeds minder een probleem. Een kwartier op volle kracht zelf fietsen is heel wat anders dan een kwartier, of misschien wel langer, met wat hulp van een motor snel en zonder al te veel inspanning vooruitkomen.

De elektrische fiets zou, voor woon-werkverkeer van minder dan een uur, best wel eens wat filedruk op de wegen kunnen wegnemen. Elektrische fietsen worden tenslotte steeds populairder en goedkoper, zeker als je in je achterhoofd houdt dat accu revisie ervoor zorgt dat je niet direct je accu hoeft te vervangen als deze slecht wordt. Je kunt een fiets accu reviseren, de inhoud als het ware vervangen, en dit is veel goedkoper dan een compleet nieuwe accu aanschaffen. Nog een goede reden om lekker die (elektrische) fiets te pakken!

Dit vind je misschien ook leuk...