Palmboom afkomst en soorten

Palmbomen zijn een botanische familie van overblijvende lianen, struiken en bomen. Zij zijn de enige leden van de familie Arecaceae, die de enige familie in de orde Arecales is. Ze groeien in warme klimaten.

Bekende palmbomen zijn:

    Dadelpalm
    Kokospalm

Er zijn ongeveer 2600 soorten palmbomen, waarvan de meeste in tropische, subtropische en warme gematigde klimaten leven.

Palmen zijn een van de bekendste en meest geplante boomfamilies. Ze hebben gedurende een groot deel van de geschiedenis een belangrijke rol gespeeld voor de mens. Veel voorkomende producten en voedingsmiddelen komen uit palmen. Ze worden vaak gebruikt in parken en tuinen in gebieden zonder zware vorst.

In het verleden waren palmen symbolen van overwinning, vrede en vruchtbaarheid. Tegenwoordig zijn palmen een populair symbool voor de tropen en voor vakanties

Vormen en bloemen


Dit bosje van Washingtonia filifera in Palm Canyon, Californië groeit naast een stroompje door de woestijn.

De meeste palmen zijn een rechte, onvertakte stengel, maar soms een vertakte stengel, of zelfs een kruipende wijnstok, zoals de rotan. Ze hebben grote groenblijvende bladeren die ofwel ‘waaiervormig’ (handvormig) of ‘veerbladig’ (geveerd) zijn en in een spiraal aan de bovenkant van de stam zijn gerangschikt. De bladeren hebben een buisvormige schede aan de basis die meestal aan één kant opengaat wanneer deze wordt gekweekt. De bloemen groeien op een bloeiwijze, een speciale tak alleen voor het dragen van het grote aantal kleine bloemen. De bloemen zijn over het algemeen klein en wit en zijn stervormig. De kelkblaadjes en bloemblaadjes nummer meestal elk drie. De vrucht is meestal een enkel zaad omringd door vlees. De bekende kokosnoot is het zaad van een grote vrucht. Sommige soorten kunnen twee of meer zaden in elke vrucht bevatten.

Waar palmen leven

Meer dan tweederde van de palmen leeft in tropische bossen, waar sommige soorten lang genoeg groeien om deel uit te maken van het bladerdak en andere kortere palmen deel uitmaken van het onderstuur. [5] Sommige soorten vormen pure tribunes in gebieden met slechte afwatering of regelmatige overstromingen. Andere palmen leven op tropische bergen boven 1000 meter, palmen kunnen ook in graslanden en struikgewassen leven, meestal waar water is, en in woestijnoases. Enkele palmen zijn aangepast aan extreem basische gronden, terwijl andere op vergelijkbare wijze zijn aangepast aan zeer zure gronden. [6]
Ongewone handpalmen

De Coco de mer heeft de grootste zaden van elke plant, met een diameter van 30-50 centimeter en weegt elk 15-30 kilogram. Raffiapalmen, met bladeren tot 25 meter lang en 3 meter breed, hebben de grootste bladeren van elke plant. De Corypha-palmen hebben de grootste bloeiwijze (bloeiend deel) van elke plant, tot 7,5 meter lang en bevatten miljoenen kleine bloemen. De waspalm, de nationale boom van Colombia, is de hoogste palm ter wereld en bereikt een hoogte van 70 meter.

Dit vind je misschien ook leuk...