Wat maakt de Japanse duizendknoop zo ongeliefd?
Wie af en toe eens de kranten openslaat, heeft een goede kans dat hij of zij de Japanse duizendknoop wel eens vermeld heeft zien worden. En dat is niet zo gek, want de plant is bezig met een enorme opmars, die resulteert in absolute dominantie op elke plek waar de duizendknoop voet aan de grond krijgt. Maar waarom is dat zo vervelend en wat kan je er eigenlijk aan doen?
De oorsprong van de Japanse duizendknoop
De Japanse duizendknoop komt – de naam neemt de verrassing al een beetje weg – uit Japan. Hier groeide hij duizenden, miljoenen jaren zonder dat er op het Europese vasteland ook maar enige notie van zijn bestaan bestond. Toen Europeanen Japan gingen bezoeken, waren ze onder de indruk van het plantenleven op deze eilandengroep en toen een Duitse botanicus in de tweede helft van de negentiende eeuw besloot om een duizendknoop mee naar Europa te nemen, was het lot bezegeld. De plant kreeg vanuit Leiden voet aan de grond en ontwikkelde zich zodoende tot een invasieve woekeraar, die door heel Europa trok en zich zeer succesvol ontwikkelde.
Het woekeren van de duizendknoop
De Japanse duizendknoop is een enorme woekeraar, wat betekent dat hij alles en iedereen kan overgroeien. Heb je de Japanse duizendknoop in je tuin, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat hij over al het andere aanwezige plantenleven heen groeit en ervoor zorgt dat die andere planten amper de mogelijkheid krijgen om zichzelf fatsoenlijk te ontwikkelen. En het blijft niet bij planten alleen; de duizendknoop is zo actief en zo sterk, dat hij ook door asfalt heen groeit, of zich een weg door beton weet te banen. Dit maakt de plant natuurlijk bepaald niet geliefd, omdat hij dus niet alleen de andere planten het leven zuur maakt, maar dus ook ervoor zorgt dat er grote schade aangebracht kan worden aan infrastructuur. Tel daarbij op dat de Japanse duizendknoop bijzonder moeilijk te bestrijden is en je hebt echt een vervelende gast in je midden.
Hoe bestrijd je de Japanse duizendknoop?
Een Japanse duizendknoop bestrijden in Assen is geen gemakkelijke klus en het is aan te raden om hiervoor altijd een expert in de arm te nemen. Hoveniers weten namelijk precies wat ze moeten doen met deze plant en zorgen ervoor dat de plant ook niet meer terug kan keren. Dit doen ze door het afval netjes te scheiden van het overige groenafval, zoals dat is voorgeschreven. Het bestrijden ervan kan op meerdere manieren; je kan de plant helemaal uitgraven, zodat je alle restjes duizendknoop doet verdwijnen en de plant niet meer terug kan keren. Je kan hem ook zeer regelmatig helemaal afmaaien, zodat hij teveel energie nodig heeft om steeds weer terug te groeien en uiteindelijk zal sterven. Een andere methode, is het inzetten van de bladvlo; deze beestjes knagen de duizendknoop helemaal op en doen dat dermate snel, dat de plant geen kans krijgt om te herstellen. Deze biologische bestrijdingswijze is succesvol en wordt steeds breder ingezet om deze invasieve exoot te lijf te gaan.
Recente reacties