Weet jij wat er speelt tijdens het nachtleven in je tuin?

Hoor jij vreemde geluiden ‘s nachts? Dan kunnen dit zomaar wriemelende ratten in je huis zijn. Misschien heb je ze zelfs al in je woning gezien. In dat geval kun je maar beter snel in actie komen. Ratten in huis bestrijden is belangrijk om ernstige ziektes en schade te voorkomen. Je kunt ratten in huis op twee manieren bestrijden: koop een X-aantal katten of val ze aan met rattenbestrijding. Dat laatste kun je zelf proberen met een huis-tuin-en-keuken middel. Maar je kunt het ook door een professionele rattenbestrijder laten doen. Maar hoe ontdek je ze en wat als je geen actie tegen ze onderneemt?

Ontdek de rat in huis voordat het te laat is

Als je nog niet zeker bent of je ratten in huis hebt kun je daar op verschillende manieren achter komen. Enerzijds door simpelweg te wachten tot je schade of ziektes hebt en ze zich in je slaapkamer of zolder hebben laten zien. Anderzijds kun je actief op zoek gaan. Ga vooral op zoek in kastjes en tussen plafonds waar je het geritsel en gerommel ‘s nachts hoort. Ratten zijn namelijk dol op het nachtleven in jouw huis.

Vind je pindavormige uitwerpselen in een kastje? Ligt dit in een groepje dichtbij elkaar? Grote kans dat je te maken hebt met ratten. De uitwerpselen zijn 1 à 2 centimeter groot. Het verschil bij een bruine en een zwarte rat: uitwerpselen van de de zwarte rat zijn banaan-vormig. Deze keutels bevatten altijd gevaarlijke ziekte overbrengende stoffen. Ga dus actief op zoek naar een oplossing als je uitwerpselen aantreft.

Het risico zónder oplossing

Ratten staan erom bekend aan alles te knagen. Dus ook aan elektriciteitskabels, vuilniszakken en je riolering. Met alle gevolgen van dien. Ruik je een sterke urinegeur of vind je sporen van een rat? Wacht dan zeker niet tot je jouw woonverzekering moet gaan aanspreken. Wist je trouwens dat niet alleen mensen maar ook dieren gevaar lopen? Ratten verspreiden ernstige ziektes zoals de ziekte van Weil, TBC, E. Coli en Salmonella. Dat wil je het liefst zover mogelijk van jouw huis verwijderd hebben.
Rattengif kan een effectief middel zijn. Helaas lukt het vaak niet om een ware rattenplaag hiermee te bestrijden. Daarnaast bouwen ratten resistentie op. Dit betekent dat ze na verloop van tijd goed tegen gif kunnen. Tel daarbij op dat deze beesten zich gemakkelijk voortplanten en dus al snel met een hele kolonie in het nachtleven in jouw huis touren. Er is dus haast én professionaliteit bij geboden!

Dit vind je misschien ook leuk...