Zonnepanelen in je tuin of weiland: dit moet je weten

Het is natuurlijk altijd het meest aantrekkelijk om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Dat neemt niet weg dat zonnepanelen in de tuin of in een weiland ook een goede optie kunnen zijn. bijvoorbeeld omdat ze niet op het dak kunnen of mogen of omdat er teveel schaduw is. In de tuin is het systeem wel wat duurder vanwege de manier van monteren en installeren. Daarnaast zijn er ook andere zaken die je moet weten.

Hoe zit het met begroeiing?

Het is belangrijk om goed te kijken naar de ondergrond en de omgeving. Het mag niet zo zijn dat de zonnepanelen overwoekerd kunnen worden. Grind of verharding zijn altijd de ideale opties. Op gras kan ook wel, maar dan moet je wel kunnen maaien en snoeien rond de panelen. Op die manier zorg je dat de panelen hun maximale opbrengst kunnen blijven bieden.

Letten op diefstal

Leer meer over de opbrengst van zonnepanelen op Zonduurzaam.nl. Dan snap je ook direct waarom ze diefstalgevoelig zijn. Zeker wanneer ze in de tuin of het weiland staan. Daarom is het belangrijk om ook voor goede diefstalbeveiliging te zorgen. Zo kan je voorkomen dat ze worden meegenomen en je er een flinke, onnodige kostenpost aan hebt.

Omgaan met de bekabeling

Wanneer je in een tuin of  weiland zonnepanelen gaat plaatsen, heb je veel meer lengte kabels nodig. Dit hangt bijvoorbeeld af van de plaats van de omvormer. Zowel voor de afstand van de panelen tot de omvormer, als de omvormer tot de meterkast. Meer lengte betekent meer verlies, al varieert dit wel per kabelsoort. Zoek dit dus wel goed uit voor je overgaat tot het plaatsen van de zonnepanelen.

Een vergunning voor het plaatsen

Wanneer je zonnepanelen in de tuin of een weiland wilt plaatsen, dan zijn daar wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet de constructie lager dan 5 meter zijn. Daarnaast moet het passen in het bestaande bestemmingsplan. Dit moet je daarom dus wel goed uitzoeken bij de gemeente. Anders zijn vergunningen nodig.

Besparen met zonnepanelen

Wanneer je voor zonnepanelen in een weiland of de tuin kiest, ben je alvast duurzaam bezig. Daarnaast bespaar je flink op de energiekosten. Het is per situatie wel verschillend hoeveel dit oplevert. Het is dus zeker aan te raden om met een expert te bepalen wat de beste keuze is. Zo kan je er met je installatie dan ook het maximale uithalen.

Dit vind je misschien ook leuk...